labda vót

A Ferencváros a 2018/2019-es idény bajnokcsapata

(játékoskeret elemzés)

2019. május 24. - KanapéBandita

Meglepetés született a bajnok kilétét illetően? A válasz egy határozott nem. A Fradi az egész szezont stabilan a kezében tartotta és nem ismétlődött meg a tavalyi mentális kilengése sem. Akkor a nyomás alatt párszor hibázó zöld fehéreket a MOL Vidi csapata viccelte meg és hódította el a magyar bajnoki címet. A Ferencváros a 2018-19-es idény túlnyomó részében dominálva és sokszor meglehetősen dinamikus és szemet gyönyörködtető játékot produkálva lett bajnok. Nem is csoda NB1-es szinten kiemelkedő erőt képviselő csapatról beszélünk. Viszont azt meg kell jegyezni a nem túl acélos magyar bajnokságban lehet valaki „király“ attól még a nemzetközi sikerek nem fognak jönni és valljuk be őszintén az előző években rémesen teljesített a nemzetközi porondon a Fradi. Mindazonáltal reménykedjünk a legjobban és szorítsunk, hogy lehető legmesszebb jusson a bajnokok ligája selejtezőben induló magyar csapat. Az alábbiakban a Fradi játékos keretét elemzem. A legalább 10 meccset lejátszókat egy tizes skálán értékeltem.

fradi_bajnok.jpg(Forrás: Fradi.hu)

Dibusz Dénes: A Fradi kirobbanthatatlan hálóőre. 2014-ben igazolt át a Pécsi MFC-től és az idő folyamán nélkülözhetetlen játékossá nőtte ki magát a csapatban. A jelenlegi szezonban is nagyszerű formát nyújtott és nagyban hozzájárult, hogy bajnok lett a Ferencváros. Szerény véleményem szerint a Fradi legbiztosabb pontja. Teljesítményét 10/9- re értékelem.

Holczer Ádám: Az idényben mindösszesen 5 mérkőzésen védett csak a csapatban (négy magyar kupa és egy bajnoki meccsen). Tipikus 2. számú kapus, bár talán lehetne fiatalabb. Azon a néhány meccsen sem nyújtott valami magabiztos teljesítményt, valószínű megválnak tőle. A teljesítményét a nem sok lehetőség fényében 10/4-re értékelem.

Miha Blazic: A minőségi légiós nagyszerű példája. Az előző edző Thomas Doll nyilatkozta róla egyszer, hogy megállná a helyét a Bundesligában. Erre a választ viszont se ő se más nem tudhatja biztosan (talán a Bundesliga 2-ben). A jelenlegi szezonban „csak“ két gólt szerzett középső védő létére biztosan megrovásban részesítette az edzői stáb, mivel az előző idényben 7! gólig jutott a magyar bajnokságban. A pályán stabilan játszik és mind a saját mind az ellenfél kapuja előtt kiválóan helyezkedik. Összességében 10/9-es osztályzatot érdemel.

Lasha Dvali: A télen érkezett a lengyel bajnokságban szereplő a Pogon Szczecin csapatától. A transfermarkt.de szerint potom 500 ezer euróért. Egyébként nagyszerű testfelépítésű játokosról beszélünk 191 cm magasságával remekül látja el a légvédelmi feladatokat a Fradi kapuja előtt, mellesleg 2 fontos gólt is szerzett a szezon során. A stabilitás viszont nem volt rá jellemző, akadtak kimondottan rossz meccsei is, de Rebrov mester még akkor sem cserélte le (lehet valamilyen pszichológiai vonzata volt a dolognak, vagy csak túlgondolom). Mondjuk nem a mozgékonyságot képviseli és lábbal verhető futballista, de ő más erényeket csillogtat pályán. A játékos nálam 10/7-es értékelést ért el.

Abraham Frimpong: Egy éve érkezett a Red Star Belgrade csapatától, de sem ott sem pedig a Fradiban nem tudott meghatározó játékossá válni. Véleményem szerint akár több lehetőséget is kaphatott volna, ő Dvali ellentétje mozgékony középső védő, de amikor játék lehetőséget kapott próbált élni vele több-kevesebb sikerrel. Teljesítménye 10/6-ra volt elegendő.

Otigba Kenny: A Fradi „nagy betege“. Lényegében a szezon elején a Doll érában játszott 3 meccset, a többiek meg lehoztak neki egy bajnoki címet. Nem úgy néz ki, hogy Rebrov számol vele a jövőben, valószínűleg rövidesen távozik. A teljesítményét 3 meccs alapján nem lenne igazságos értékelni.

Leandro: A „nyugdíjas jelölt“. A játékost úgy tudnám jellemezni az előző idények tanulságai alapján, hogy rendkívül jó a rúgó technikája (eredetileg középső védő). Ezt bizonyította szabadrúgásokból és mélységi indításokból is az évek során. Nemes egyszerűséggel az edzők vágyálma, amit rábíznak ő megpróbálja végrehajtani bármi áron. Az utóbbi időben Rebrov védekező középpályásként játszatta és remekül helytállt a játékos. A szerződése az idény végével lejár. Én úgy érzem még egy év van a játékos karrierjében, viszont a közel jövőben már csak kiegészítő szerep várhat rá a most véget ért szezonban 35-ször pályára lépő futballista esetében. Leandro 10/7 pontot kap.

Marcel Heister: A csapat lényegében egyetlen balbekkje. Szinte biztos, hogy kapni fog konkurenciát az átigazolási piacban. Megbízhatóan játszott az idényben, de játéktudását maximálisan kipörgette. A védő feladatokat jól ellátta a támadásokban mindazonáltal nem tudott maradandót alkotni (itt főleg a beívelésekre gondolok). A csapatnál mindenképpen marad, de a jövőben elveszítheti játékperceinek jelentős részét. Teljesítménye 10/7 volt.

Botka Endre: A jobbekk, de bal oldalon is bevethető labdarúgó csak kiegészítő embernek számított a bajnokcsapatban. A szezon végén pár meccsen a védelem közepén is lehetőséget kapott Rebrovtól, bár lehetett látni, hogy nem tipikus középső védő. Nagy kérdés, hogy mi lesz vele a jövőben. Ha értékelni kell akkor, olyan 10/5-re saccolnám.

Ihor Kharatin: Rebrov mester nagy kedvence. Nem véletlenül remek igazolásnak bizonyult a magyar felmenőkkel is rendelkező ukrán focista. Bár azt meg kell jegyezni azért elkérték az árát mivel a tranfermarkt.de 600 ezer euró átigazolási díjat tüntet fel a játékos esetében. Egyben a Fradi egyik legpiacképesebb játékosa a német második vonalba tartozó Fortuna Düsseldorf (Nemzeti Sport hír) is szívesen látná a soraiban. Erényeinek csillogtatása nálam 10/8-re volt elég.

Stefan Spirovski: A szezon elején még teljesértékű tagja volt a csapatnak védekező középpályás létére a bajnokságban 14 mérkőzésen 2 gólt szerzett. A Thomas Doll vezette Fradi meghatározó játékosa volt, de valljuk be őszintén most komolyabb konkurenciája van. Sérüléséből még mindig nem tudott teljesen kilábalni és nagy eséllyel távozik a csapattól. Teljesítménye 10/7.

Julian Koch: Az előző vezetőedző Thomas Doll szerzeménye volt a német labdarúgó. Számomra az örök talány marad, hogy miért kell leigazolni a Fradinak ilyen gyenge játékost. Már-már Oliver Hüsingi magasságokat elérő futballista szinte tényként állíthatóan távozik a Ferencvárostól, mivel a szerződése lejár. Az, hogy miért nem távozott már télen valószínűleg a vele kötött nagyon kedvező szerződésnek volt köszönhető. A német 4. ligában talán több babér terem a számára. A 18/19-es idényben mindössze egy mérkőzést játszott le, így értékelni teljesen felesleges.

Csonka András: Fiatal magyar játékosként mindenki számára bizonyára meglepetésként szolgált kisebb-nagyobb szerepeltetése, de lehet, hogy nem is. Az ő esetében a vállakozó kedvet, a bizonyítási vágyat és a „menőséget“ emelném ki. Védekező játékos révén rendre kivette a részét a támadásokból és ha valakit szabálytalanul meg kellet állítani akkor ő azt megtette. Igaz mindössze 5 mérkőzésen játszott (1 gólpaszt kiosztott) csak a szezonban, de  Rebrov bátran állította őt hadrendbe és csalódnia sem kellett benne. A Fradi újabb Nagy Ádámja, Dominikja lehet, de ehhez még sokat kell fejlődnie. Kevés meccs híján nem értékelhető.

Fernando Gorriarán: Még Thomas Doll nyilatkozta átigazolásakor, hogy a Fradi motorja lehet. A német mester jóslata valósággá vált. Az alacsony, de mozgékony futballista elszántan végig robotolta a bajnokikat, amikor szóhoz jutott. Kezdetben Rebrov mellőzte Gorriaránt, de sikerült beverekednie magát a kezdő csapatba. Több alkalommal védekező középpályást játszott (korábban csak) leginkább a pálya közepén otthonosan mozgó labdarúgó. Dinamizmusával meghatározó játékosa a bajnokcsapatnak. Az átigazolási időszakban a Fradi kelendő játékosai közé tartozik a transfermarkt.de 1,5 millió euróra taksálja az árát. Kis hiányérzet vele kapcsolatban az lehet, hogy 24 mérkőzésen 2 gólig és 3 gólpasszig jutott, amely egy kicsivel lehetett volna több is. Szezonbéli teljesítménye ettől függetlenül 10/9.

Sigér Dávid: Számomra a „nagy meglepetés“ volt az idény során. Az előző szezonban kieső Balmazújvárosból szerződtetett labdarúgót sokan még a Fradi padjára sem tartották elég jónak. Csak nem számolt senki azzal, hogy Sigér Dávidot fűti a bizonyítási vágy és amennyiben bíznak benne ő biz azt meg fogja hálálni. Egyik interjújában még ő nyilatkozta azt, hogy nem túl látványos a játéka, de hasznos. Ez lényegében így van, de azért néha lő év gólját vagy épp dönt el mérkőzést, kétségtelenül üde színfoltja volt az előző szezonnak a késő érő játékos. Nálam 10/8-at kap és egy pacsit.

Lovrencsics Gergő: Azt hiszem különösebben nem kell bemutatnom a magyar válogatott játékosát. A jobb szélső támadóból/középpályásból átképzett szélső védő ismét jó szezont futott nem vitás. Az ő beadásai sokszor, ha nem is kincset, de pontokat érnek a Fradinak. Eközben jól zárja a pálya jobb felét nem ijedős, ha be kell csúszni, ha kell szabálytalankodik, mindenképp megkeseríti az ellenfél támadóinak életét. Meghatározó futballistája a Fradinak és véleményem szerint az is marad még egy jó ideig. Teljesítménye 10/9.

Ivan Petriak: Ha jellemezni kéne őt röviden azt mondanám a „minőség“. A magyar labdarúgásnak több hozzá hasonló labdarúgóra lenne szüksége. A Fradihoz a Shaktar Donetsktől kölcsönbe érkező futballista eddigi legjobb szezonját futotta, igaz az ukránnál gyengébb bajnokságban. A villámgyors szélső 28 mérkőzésen 6 gólt szerzett mellette kiosztott 11 gólpasszt, amely a legtöbb volt az NB1-ben. Több alkalommal is, amikor nem ment a Ferencvárosnak ő tőle jött valami plusz gól, gólpassz, kulcspassz vagy csel formájában, ami által kitűnt az egész magyar bajnokságból. Mint ismeretes a karrierje a nagy rivális Mol Vidi (2019/20 idényben Fehérvár Fc) csapatában folytatódik. Nem mindig játszott tökéletesen, de tőlem a legmagasabb pontszámot kapja 10/10.

Tokmac Chol Nguen: „A fekete ló.“ A Norvégiából érkező, de kenyai gyökerekkel rendelkező labdarúgó télen csatlakozott a Ferencvároshoz. Játékát tekintve gyors, jól cselez és általában a kapu előtt is jó megoldást hoz. A nagy konkurencia ellenére 12 bajnoki meccsen kapott lehetőséget és ezeken 4 gólig jutott. A jövőben alapemberré válhat, de erre Rebrov mesternél három dolog szükséges: fegyelem, alázatos munka és persze jó teljesítmény. Ezek teljesítésén felül, ha motivációja sem hagy alább, akkor biztos vagyok benne, hogy akár a nyerő ember szerepét is megkaphatja a jövőben. Teljesítménye: 10/7.

 

Bőle Lukács: Már két éve hazajött Romániából, és az idei volt eddig a legjobb szezonja a Fradiban. Hozzá kell tenni, hogy az előző szezon jelentős részében sérüléssel bajlódott. A mérlege a 2018/19-es idényben 25 bajnoki mérkőzésen 3 gól és 7 asziszt. Egy viszonylag gyors, esetenként helyzetbe is tudja magát hozni a kapu előtt és nem utolsó sorban jók a be passzai a szélről. Lukács viszont ennél jóval több gólt is szerezhetett volna. Nála egy akció befejezése okoz gondot, egy az egyben kapus ellen azért illik belőni a gólokat ezen a szinten. Rebrov többször kezdőként, sokszor padról becserélve szavazott bizalmat neki. A csapatban kiegészítő ember szerepét látta el az idényben véleményem szerint marad a következő szezonan is és akár még egy jobb szezont is produkálhat. Teljesítménye 10/6.

Isael: A brazil légiós Kazahsztánban játszott több mint 4 évet, ahol a 2018-as szezonban 12 gólig és 8 gólpasszig jutott 28 mérkőzés alatt. Nagyon kíváncsi voltam, hogy mire lesz képes a Fradiban. Az újfajta játékrendszerbe a beilleszkedése nem ment egyik napról a másikra. Sokáig nem játszott, majd csak csereként állt be egy kicsi meg nem értés is észre volt vehető közte és csapattársai között. Knézy Jenő az m4sport kommentátora szerint „jó barátságban van a labdával“ ez bárki számára egyértelmű csak valahogy nem sikerült számára úgy a bemutatkozás, ahogy azt jómaga és legfőképpen a közönség várta. Már 31 éves nem szilaj léptű játékos viszont úgy tud cselezni, ahogy nagyon kevesen a magyar bajnokságban. A következő szezonban biztosan több gólt fog szerezni, mint a mostaniban (1) és véleményem szerint Petriak kiválásával meghatározó szerep fog hárulni rá a továbbiakban. Teljesítményét 10/7 értékelem.

Varga Roland: A minőségi magyar labdarúgók csekély számát gyarapítja az első osztályban. Már 2015-től a csapat tagja és szerintem az is marad. A most befejeződő idényben 28 bajnoki mérkőzésen 12 gólt és 7 gólpasszt szerzett. Az előző szezon béli 17! gólját nem tudta a most véget ért szezonban felülmúlni, de fontos játékosa volt a bajnoki trófeát elnyerő csapatnak. Kedvenc posztja szerint jobb szélső játékos bár nem a leggyorsabban sprintelők közé tartozik rúgótechnikája és labdaügyessége kiemelkedő a mezőnyben. Rebrov egy kis ideig nem játszatta, de amint lehetőséget kapott a bizonyításra góllal, gólokkal hálálta meg a bizalmat. Összességében Varga Rolandnak szüksége van a Fradira és a Fradinak szüksége van Varga Rolandra. Ez a nem teljesen felhőtlen szimbiózis 10/8 pontot eredményezett.

Davide Lanzafame: Megállná a helyét a magyarnál erősebb bajnokságban ez vitathatatlan. A már 32 éves futballista gyorsasága ugyan már megkopott, de az egyik legfontosabb láncszeme a Ferencváros keretének. Jól látja a játékot, kiválóan cselez és mindenekfelett pazar rúgótechnikával megáldott játékosról beszélhetünk. Indulatait a múltban sokszor nem tudta visszafogni, de mostanában legalább nem veszik össze csapattársával, (bajnokin) hogy ki rúgja a tizenegyest. Rebrovval volt egy kisebb összezördülése, (ki is rakták a keretből egy hétre) azonban tudomásul vette, hogy ki a „főnök“ beállt a sorba és gólokat szerezve pazar idényt tudhat a háta mögött. 16 góljával és 7 aszisztjával a Fradi legeredményesebb labdarúgója lett. Korábbi csapattársával Holender Filippel megosztott gólkirályi címet ünnepelhetett. Jó teljesítményére és rutinjára (olasz vérmérsékletére kevésbé) nagy szüksége van egy nemzetközi porondon induló Fradinak. Teljesítménye 10/9.

Böde Dániel: „Mindenki kedvence.“ Legfőképpen játékával, őszinteségével és nem utolsó sorban elemi erejével érdemelte ki ezt a megnevezést. Nos azt nem tudom, hogy Böde most hány kilót nyom, de ha ő megkapja a labdát a tizenhatos előterében vagy belül ember legyen a talpán, aki elveszi azt tőle. Sosem volt igazán gyors most meg már túl a 32-n végkép nem, de egy befejező erőcsatárnak magasztosabb feladatai is vannak, mint sprintelgetni fel s alá. Böde nagy erénye az, ha helyzetbe került nagy hatékonysággal értékesíti a ziccereket. Rebrov viszont nem számolt vele az idény során elsődleges csatárként, sőt miután megjött télen Signevich inkább a harmadik helyre szorult vissza. Gólokban jóval elmarad az előző idényekhez képest, mentségére szóljon, hogy jóval kevesebb játéklehetőséget kapott. Őszinte ember révén ezt szóvá is tette, (bár lehet szóvá tételét nem bírná el a nyomdafesték) erre őt is kirakta egy hétre a csapatból Rebrov. Legutolsó megnyilatkozása miszerint, ha a szívére hallgat akkor marad, ha az eszére akkor távozik a Fraditól sok mindent elárul. Valószínűleg távozni fog a bajnokcsapattól. Az erőcsatár teljesítménye 10/7 volt.

Nikolai Signevich: A Vidit megverő fehérorosz Bate Borisovtól szerződött a zöld fehérekhez. Bizonyára jó ajánlólevél volt számára a Vidi elleni Európa-liga meccs, ahol eredményes volt a Fradi nagy riválisa ellen. Signevich magasságához képest nem egy statikus ék, visszamozog kiveszi a részét a védekezésben is becsülettel. A Ferencvárosban eltöltött fél idénye alatt 11 mérkőzésen 4 gólt szerzett. Eleinte majdnem minden meccsen gólt lőtt, a szezon végére, azonban hullámvölgybe került. Ettől függetlenül nem járt rosszul vele a klub, mivel nem fizettek érte átigazolási díjat. Teljesítménye 10/7.

Zárásképpen a csapatban egyáltalán vagy minimális játékpercet játszókra tekintsünk ki. Közülük a legtöbbet Takács Zsombor játszotta, aki két magyar kupa és egy bajnoki mérkőzés erejéig látta el a védő feladatokat az első csapatban. Tegyük hozzá nem játszott rosszul, valószínűleg a tabella hátsó felében lévő csapatoknál több szerephez jutott volna. Szerető Krisztofer (végem van a nevétől) a magyar korosztályos válogatottak meghatározó játékosa, olyan klubhoz akart szerződni, ahol folyamatos játéklehetőséghez jut. Nos úgy néz ki ő és az ügynöke is nagyot tévedett, mivel összesen 2 meccsen cserélték be. A harmadik számú kapust Varga Ádámot ne ostorozzuk nagyon, hogy miért nem játszik valljuk be őszintén bitang nehéz dolga van. A szezonban összesen 6 percig védte a zöld fehérek hálóját. Marten Wilmots a „felesleges ember” biztos jó játékos Marc Wilmots fia csak eddig nem volt lehetősége bemutatni a nagy érdeműnek. Az első csapat tagja és méghozzá külföldi, szerintem ez már luxusba megy a Fradinál.

A bejegyzés trackback címe:

https://labdavot.blog.hu/api/trackback/id/tr6914855088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2019.05.24. 20:32:58

Meglepetés nem született, le lett ez zsírozva jó előre. Jövőre majd a Videoton lesz bajnok.

KanapéBandita 2019.05.24. 21:05:29

@exterminador: Szerintem ez egyenlőre megjósolhatatlan, de valóban a Fradinak és a Vidinek lesz a legnagyobb esélye a bajnoki cím megszerzésére.